• משרד עורכי דין ליאורה גדיש
  • facebook
  • google
  • Linkedin
  • office@gadish-law.co.il
  • 09-7481202
site logo

מאמרים

בשעה טובה הילד בן  30  (או הילדה…) , פחות או יותר , מתחתן , ובמקרים רבים הורים  מעוניינים לסייע לילד ברכישת דירה,  צעד חשוב ומשמעותי בהקמת התא המשפחתי… לכתבה המלאה >> הלוואה או מתנה לילד המתחתן ? כיצד נגן על הרכוש במקרה של פירוד חלילה? (59)


לאחר חיפוש ארוך ומייגע בין לא מעט קבלנים, מצאתם דירה שמצאה חן בעיניכם… אפילו "על הנייר" (משמעות המושג היא, שהדירה טרם נבנתה ואתם בשלב שאתם רק רואים תוכניות , לא דירה במציאות) . הקבלן דורש שתחתמו על  "הצעת רכישה"  כדי לשמור לכם את הדירה… לכתבה המלאה >> למה חשוב לשים לב לפני חתימה על הצעת רכישה ברכישת דירה מקבלן (58)


יפוי כח מתמשך – בזמן האחרון פנו אליי לא מעט לקוחות בענין יפוי כח מתמשך. מסתבר שגם במקומות העבודה וגם במסגרות שונות של  " לקראת פרישה " והרצאות העשרה בדיור מוגן מזמינים מרצים בנושא … והמודעות לנושא גוברת . אז מה זה בכלל יפוי כח מתמשך ומי צריך את זה?… לכתבה המלאה >> יפוי כח מתמשך (57)


חלק מהותי בעסקת מקרקעין הוא בדיקה של המיסוי הכרוך בעיסקה. כמה כללים בסיסיים לעניין חבות במס שבח מפורטים לנוחותכם במאמר זה , אולם יש להדגיש כי את המיסוי מומלץ לבדוק… לכתבה המלאה >> איך מחשבים מס שבח (56)


הגעתם לרגע שהחלטתם למכור את דירתכם . איך מתחילים ? מדובר בעסקה משמעותית , בעלת היבטים רבים, אשר על מנת לעבור אותה בשלום יש להיעזר בבעל מקצוע רלבנטי – עורך דין מקרקעין , בעל/ת ניסיון וידע מוכחים. העצה הראשונה והחשובה היא , take a lawyer…. לכתבה המלאה >> חוזה מכירת דירה (55)


שאתם עומדים לקנות נכס מקרקעין ובמיוחד בית פרטי, חשוב מאוד שתבדקו גם את ההיבט התכנוני . פירוש הדבר, האם התוכניות של הבית מתאימות לאיך שהבית בנוי בפועל? פעמים רבות מאוד, למרבה הצער, קיימות חריגת בניה. חשוב לבדוק ברכישת בית פרטי האם קיימת חריגת בניה? האם היא התיישנה? … לכתבה המלאה >> חריגות בנייה (54)


ישנו מס "קטן" ( האמת לפעמים הוא בכלל לא קטן…) שיש להתחשב בו כשקונים נכס והוא מס רכישה. מס הרכישה אינו קבוע אלא משתנה בהתאם לנתונים מספר… לכתבה המלאה >> רכישת דירה מס רכישה (53)


למה חשוב להתייעץ עם עורך דין שמבין במיסוי  לפני מכירת דירה.. אם זה קרה למנהל המיוחד של אליעזר פישמן, זה יכול לקרות לכל אחד.. ומעשה שהיה כך היה. דירתו של אליעזר פישמן בתל אביב נמכרה בהתמחרות לבתו, ענת מניפז. מהסיבה הפשוטה –  היא זכתה בהתמחרות כיוון שהיא הציעה את המחיר הגבוה ביותר… לכתבה המלאה >> מכר בין קרובים (52)


בסבך המיסוי יש כמה אמירות שכולנו מכירים  בעל פה-״ יש לי דירה יחידה אז אני פטור״, ״לא מכרתי דירה ארבע שנים אז אני פטור״…וכו׳ אז זהו שלא. הפטור שהיה פעם, לפני הרפורמה (שנכנסה לתוקף ביום 1/1/14 ), קבע, שאם יש לך דירה יחידה אתה פטור ממס במכירתה, ואם יש לך דירות רבות (שתיים ומעלה) אתה פטור אם לא מכרת בארבע השנים האחרונות… לכתבה המלאה >> פטור דירה יחידה: לא בכל מצב! (51)

רבים מאיתנו אוהבים תכנון ושליטה. לתכנן מה לעשות בכסף, מה יהיה התפריט בארוחה חגיגית ואיפה נבלה בכל דקה בחופשה החלומית שנצא אליה בשבוע הבא. אבל אחרי שצברנו במהלך החיים סכום לא מבוטל, שעבדנו עליו קשה, וגם זכינו לזוגיות, לילד או לכמה ילדים… האם לא כדאי לתכנן מה יקרה אחרי שלא נהיה כאן…? מי יהנה מהרכוש שנשאיר אחרינו ובאיזה תנאים?… לכתבה המלאה >> צוואה הדדית (50)


איך יתכן שהבנק לא יתן לי משכנתא? – באופן מפתיע , אחד מתוך כל עשרה שפונים לבנק למשכנתאות, למרות שיש בידיהם אשור עקרוני לקבלת משכנתא , לא מקבלים משכנתא בסופו של דבר. כך פורסם השבוע ב"גלובס" (ב' בכסלו תשע"ח ,20/11/17) וזאת לאור ממצאי בדיקה שערכה לשכת שמאי המקרקעין שכללה 830 חוות דעת שמאיות… לכתבה המלאה >> משכנתא (49)


האם יתכן שכספי ירושה יתחלקו בין הבת לבין בעלה, המתגרש ממנה…? למרבה הפלא ביהמ"ש ענה על שאלה זו בחיוב. ומעשה שהיה כך היה: האשה ירשה סך של כ- 80,000 דולר קנדי מעזבון אמה המנוחה, כשנה לאחר פטירתה, בשנת 1999. את כספי הירושה היא השקיעה על שמה בלבד בקנדה. אחרי 13 שנה… לכתבה המלאה >> כספי ירושה לגרוש? (48)


מה פירוש המונח AS IS בחוזה מכר דירה?

מטרתו של כל חוזה , מעבר להגדרת החיובים של הצדדים, הוא להגדיר את נטילת הסיכונים בין הצדדים. ברכישת דירה חדשה מקבלן, הקונה זוכה לשלל הגנות מכח חוק המכר, הגנות שאינן ניתנות להתנאה (המשמעות היא, שהקבלן אינו יכול לכתוב בחוזה שהן לא קיימות) וביניהן תקופות אחריות שונות למרכיבים שונים בדירה , לדוגמא אחריות על מערכות הצנרת והביוב – ארבע שנים, ליקויים בריצוף – שנתיים וכו' (תקופות האחריות השונות מפורטות בנספח לחוק המכר)… לכתבה המלאה >> (AS IS (47


האמנם זה משנה מה יהיה הניסוח המדויק של כל מילה ומילה? לאחר קריאת המקרה הבא תראו כמה זה חשוב… מעשה שהיה כך היה. אדם נפטר לאחר שהתחתן פעם שניה. מנישואיו הראשונים נולדו לו שני ילדים ובנישואיו השניים לא נולדו לו ילדים. בצוואה שערך, הוא ציווה שאשתו השנייה תהיה היורשת של כל רכושו, ולאחר פטירתה…לכתבה המלאה >> מדוע חשוב לדייק בהוראות הצוואה? (46)


עסקה בתוך המשפחה – מיסוי ומימון של בנק למשכנתאות/ עסקה של מכירת דירה או רכישת דירה במשפחה נחשדת באופן אוטומטי כעסקה פיקטיבית. זאת הנחת היסוד של רשות המס וכעת – מה לעשות גם של הבנקים למשכנתאות… לכתבה המלאה >> עסקה בתוך המשפחה – מיסוי ומימון בנק למשכנתאות (45)


טעויות נפוצות במיסוי נדל”ן: “ונשמרתם לנפשותיכם”  …. לקרוא ולשמור…

בעידן שבו בקלות ניתן להעתיק חוזה , מעסקה קודמת, מהאינטרנט, מחבר , ישנם לא מעט אנשים שסבורים שהם יכולים “לייצג את עצמם” במכירת דירה . מיסוי נדל”ן הוא עסק מורכב , שאף לעורכי דין יש תמיד מה להחכים וללמוד בו ( לכן חשוב ללכת להשתלמויות …). להלן נסרוק טעויות נפוצות מהן יש להיזהר בבדיקת המיסוי במכירת דירה. לכתבה המלאה >> טעויות נפוצות במיסוי נדל"ן (44)


למה חשוב להתייעץ עם עורך דין שמבין במיסוי לפני מכירת דירה.. אם זה קרה למנהל המיוחד של אליעזר פישמן, זה יכול לקרות לכל אחד.. ומעשה שהיה כך היה. דירתו של אליעזר פישמן בתל אביב נמכרה בהתמחרות לבתו, ענת מניפז. מהסיבה הפשוטה – היא זכתה בהתמחרות כיוון שהיא הציעה את המחיר הגבוה ביותר … לכתבה המלאה >> מכירה לאדם שאינו קרוב משפחה (43)


בשעה טובה קניתם נכס, למה חשוב לדאוג לרשום הזכויות בלשכת רשום המקרקעין (טאבו)? רכישת דירה היא אירוע מרגש. גם כשזו לא דירה ראשונה. יחד עם זאת חשוב להבטיח את זכויותיכם ולוודא השלמת רשום הזכויות בטאבו… לכתבה המלאה >> מדוע כדאי להשלים רשום בטאבו (42)


שוב נשאלת השאלה האם אפשר להסתדר בלי עו"ד שילווה אותך ברכישת דירה מקבלן? ומעשה שהיה כך היה… עולה חדשה מצרפת רכשה דירת יוקרה בפרויקט הולילנד בירושלים. הרוכשת לא לקחה עו"ד שילווה אותה בחוזה הרכישה מהקבלן. לימים, עוד לפני קבלת המפתח, התברר כי, למרבה הצער, הדירה הייתה עם ליקויי בניה, ולכן… לכתבה המלאה >> חוזה קבלן ליקויים ידועים (41)


אתם בני 40 או 50, מרגישים צעירים, מתפקדים נהדר, למה צריך לחשוב על צוואה בכלל? אז זהו שכל החיים אנחנו אוהבים להיות בשליטה, לדעת שאנחנו מחליטים מה יקרה עם הכסף שלנו ואיך נשקיע או נבזבז אותו.. ולא נעים לחשוב על זה אבל יום אחד כבר לא נהיה פה.. ואם אנחנו רוצים להחליט מה יעשה בכסף שלנו ובנכסים שצברנו, מי יהנה מהם (ולפעמים יותר חשוב – מי לא..!) כדאי שנטפל בעניין… לכתבה המלאה >> למה לטרוח לערוך צוואה? (40)


ברכישת דירה מקבלן רוכשים רבים מודעים לכך כי מדובר בחוזה שאינו "הוגן", וכי יד הקבלן היא על העליונה. מה שעדיין רבים לא יודעים הוא, שניתן וחובה לנהל מו"מ עם עוה"ד של הקבלן לשם שינוי סעיפי החוזה. עדיין יש אנשים ששואלים, אני צריך עו"ד? … לכתבה המלאה >> ביטול סעיפים מקפחים בחוזה (39)


חובת תום הלב משתרעת – לא רק על מו"מ לקראת כריתת חוזה, אלא גם על קיום חוזה. אם ניתן לסיים את המחלוקת ולבדוק את נזקי הפרה – כשהם קטנים ופחות משמעותיים, ביהמ"ש יתן לכך את תשומת הלב. התוצאה הראויה, לפי כב' השופטת מקוב, של אי קיום חוזה בתום לב , היא שלילת הפיצוי המוסכם (!)… לכתבה המלאה >> איך צריך לקיים חוזה? בתום לב. נשמע פשוט? (38)


מהפך. לא פחות מזה. סדר גודל של רעידת אדמה . זה מה שעושה תיקון 14 לחוק איסור הלבנת הון ליחסי מייצגים ( עורכי דין ורואי חשבון ) ולקוחות. השתתפתי השבוע (ביום 9/1/17) בכנס רב משתתפים שאירגנו לשכת רואי החשבון ( רו"ח איריס שטארק) בשיתוף עם לשכת עורכי הדין ( עו"ד יעל גרוסמן). הכנס כלל למעלה מעשרים דוברים, קודקודים אחד אחד ברשות להלבנת הון, בלשכת רואה החשבון , בלשכת עוה"ד ועוד… לכתבה המלאה >> הלבנת הון – הכר את הלקוח (37)


טעות נפוצה … כל הזמן אנחנו נתקלים בלקוחות שמתבלבלים בין שני המיסים האלה, שלמעשה שונים לחלוטין ומשולמים עבור דברים שונים ולרשויות שונות . נעשה סדר בענין…מס שבח הוא מס בגין השבח שנוצר למוכר , שזה למעשה הפער בין מחיר הרכישה למחיר המכירה . מס שבח זה מס מורכב , שעדיף שלא תנסו לחשב לבד אלא רק באמצעות עו"ד שמתמחה בנדל"ן , הואיל ויש סעיפים רבים שידיעתם עשויה לחסוך מס באופן ממשי… לכתבה המלאה >> ההבדל בין היטל השבחה ומס שבח (36)


משפחה שיש בה ילד עם נכות של 100% ורוכשת נכס שהינו למגורי הילד, יכולה למעשה ליהנות מהנחה משמעותית ביותר במס הרכישה (תקנה 11 לתקנות מס רכישה), כך שבמקום שיעורי המס הרגילים ישלמו 0.5% בלבד… לכתבה המלאה >> מס רכישה ילד נכה (35)


זהירות עסקת נדל"ן לפניך! בימים אלה פורסם פסק הדין בענין מרדכי נ' טוסון (ת"א 23315-11-13) ממנו שוב ניתן ללמוד כמה צריך להיזהר בעריכת חוזים בצורה מקצועית ולהימנע מכל מיני "שטיקים" שיכולים לעלות ביוקר. מפסק הדין עולה כי המוכרים והקונים ניסו לחסוך במיסוי ולכן לא הודיעו לעורכת הדין שערכה את ההסכם, על סכום העיסקה האמיתי… לכתבה המלאה >> זהירות עסקת נדל"ן – פסק דין (34)


ושוב אנחנו נדהמים לראות אנשים שעושים עסקאות נדל"ן ללא עורכ/ת דין מטעמם. והפעם מסתבר, ע"פ עו"ד חגי אולמן, המנהל המיוחד לחברת 'אדמה', החברה שהפעילה שיווק מסיבי ואגרסיבי, הלחצים על המתעניינים באדמות חקלאיות היה כבד. כה כבד עד כי פעמים רבות המתעניינים חתמו על העסקה ביום בו נפגשו הצדדים לראשונה "מעכשיו לעכשיו" (מזכיר את השיווק המסיבי שהיה לפני כעשור של דירות נופש ברחבי העולם עם "time sharing")… לכתבה המלאה >> נחיצות ערכי דין (33)


פעם חינכו אותנו לחסוך, להשקיע ולקנות נדל"ן, כי אי אפשר להסתפק בפנסיה… כעת אנחנו מתבשרים שכחלון שוב פועל כאילו אותם אנשים הקונים נדל"ן להשקעה אינם אלא אויבי העם. במסגרת חוק ההסדרים הוא מקדם תוכנית לפיה… לכתבה המלאה >> שלוש דירות (32)


רוב האנשים שנמצאים בהליך של רכישת דירה חדשה מקבלן, בטוחים שהערבות הבנקאית מגנה עליהם בצורה כל כך הרמטית שבעצם לא צריך יותר מזה כלום. אז זהו , שלא! ערבות בנקאית היא למעשה הגנה על תשלומים שמשלם רוכש מקבלן בהתאם לחובת הקבלן להמציא בטוחה על פי חוק המכר… לכתבה המלאה >> ערבות בנקאית (31)


בשעה טובה ולאחר הרבה מאמצים, שלכם, של הבנק למשכנתאות, של ההורים ושל מי לא, קניתם דירה מקבלן. קיבלתם מכתב להגיע לשלם את התשלום האחרון אבל הדירה עדיין לא מוכנה.. האם מותר לכם לא לשלם? האם תהיה בכך הפרת חוזה? ישנם מספר תנאים שמופיעים בדרך כלל בחוזה של רכישת דירה מקבלן, ובמידה ואינם מופיעים בחוזה הבסיסי… לכתבה המלאה >> דחיית תשלום אחרון (30)


8% עלייה במחירי הדיור בשנה האחרונה. כך עולה מנתוני השמאי הממשלתי לממשלה שפורסמו לאחרונה. עם כל הרגולציה והכבדת עול המס על המשקיע החצוף שמעז לקנות דירה נוספת (פעם היו מעודדים חיסכון והשקעה, היום "משקיע" הפך להיות שם נרדף לאויב העם …), שמגיעה לשמונה אחוז במינימום, ועם כל הפרויקטים העומדים באוויר מבית היוצר של שר האוצר כחלון, ובראשם "מחיר למשתכן", עדיין עליה במחירים. למה? איך זה יתכן..? לכתבה המלאה >> בנייה חלופית (29)


השבוע השתנה החוק לרעת מעמד הביניים. אותם משפרי דיור, משפחות ממוצעות קלאסיות , שמוכרות דירת שלושה חדרים וקונות דירה חמישה חדרים או מוכרות דירת חמישה חדרים כדי לעבור לבית פרטי… לכתבה המלאה >> קיצור תקופת ההקפאה של מס רכישה (28)


חג התחפושות היהודי למעשה מזכיר לי שלפעמים במציאות אנשים מתחפשים. מבט מלא תמימות, בייבי פייס ומסמכים מזויפים הם חלק מכלי המשחק בידי מתחזים בעסקאות נדל"ן למינהם… הינה פוסט חשוב שמדריך כיצד תוכלו לבצע עסקאות מוצלחות ובטוחות. חג פורים שמח! … לכתבה המלאה >> מתחזים בעסקאות נדל"ן (27)


מס רכישה מופחת ברכישת בית שמיועד להריסה

כידוע, כשקונים נכס שאינו בגדר דירה יחידה, מס הרכישה הינו 8% (ובנכסים יקרים יש גם מדרגות של 10% ויותר..). במידה והנכס הנוסף ימכר תוך שנתיים, עדיין נוכל להנות ממדרגות מס של דירה יחידה, אבל אם לא, כאמור המס גבוה ביותר… לכתבה המלאה >> מס רכישה מופחת בנכס להריסה (26)


המלכודת של הצעת רכישה ברכישת דירה מקבלן

אחרי שכיתתתם רגליכם בין עשרות דירות, ובין לא מעט קבלנים, מצאתם דירה שמצאה חן בעיניכם… אפילו "על הנייר" וחתמתם על "הצעת רכישה", האם זה מסוכן?… לכתבה המלאה >> המלכודת של הצעת רכישה ברכישת דירה מקבלן (25)


לפני רכישת נכס כדאי ואפילו חובה לבדוק את המצב התכנוני בעיריה. בשורה לכל רוכשי דירה ברעננה: החל מיום 1/1/16 תוכלו לקבל את המצב התכנוני עם שליח עד הבית!!… לכתבה המלאה >> בדיקת מצב תכנוני (24)


מה קורה כשרוצים לעשות שינויים בדירה שקניתם מקבלן, האם הקבלן יכול לדרוש מחיר מופקע לשינויים או שיש על כך פיקוח כלשהו ? כל הפרטים הנחוצים בכתבה החדשה… לכתבה המלאה >> שינויים וזיכויים (23)


בשעה טובה אתם עומדים לקנות דירה קיימת ("דירה יד שניה" בהבדל מ"דירת קבלן"): מהו היקף חובת הגילוי של המוכרים כלפיכם בדבר ליקויים בדירה? לאחרונה, ניתן פסק דין (תא 16709-06-09 שחר נגד אלקרס, בימ"ש השלום עפולה, פסק הדין מיום 28/11/15) בעניין פגם נסתר בדירה שגילו הרוכשים לאחר שעברו לגור בדירה ומעשה שהיה כך היה… לכתבה המלאה >> חובת גילוי ליקויים במכירת דירה (22)


איך יודעים אם כדאי לקנות קרקע חקלאית? להרבה אנשים יש "בצד" סכום כסף של 100,000 – 200,000 ₪ . הם חושבים שאי אפשר לקנות עם זה דירה ולכן פונים לאופציה שנשמעת מאוד אטרקטיבית – קרקע חקלאית… לכתבה המלאה >> איך יודעים אם כדאי לקנות קרקע חקלאית? (21)


אז מסתבר שרשות המיסים יכולים להיות זריזים.. לפני זמן קצר דיווחנו על התיקון לחוק, שעבר ב-12/10/15 ומאפשר לקבל החזר עבור מס שבח אינפלציוני ששולם עבור דירות מזכות שנרכשו לפני 1/1/94 ונמכרו באמצעות הרפורמה (ושולם עליהם מס שבח לינארי מוטב)… לכתבה המלאה >> רשות המיסים והחזר מס שבח אינפלציוני (20)


הסכם שיתוף: זה קורה במשפחות הכי טובות!

ברגע שיש יותר מבעל זכויות אחד בנכס , יש כאן למעשה שיתוף במקרקעין . המקרה הקלאסי הוא כמובן שיתוף בין בני זוג שקונים יחד נכס מקרקעין . כל זמו שבני הזוג חיים יחד בשמחה ובששון , כמובן שלא צריך לעשות שום דבר , הכל זורם … אבל מה קורה חלילה כשהחבילה מתפרקת?… לכתבה המלאה >> הסכם שיתוף במקרקעין (19)


מה קורה במצב בו מספר אחים יורשים יחד את נכסי  ההורים ? לדוג' הורים שנפטרו ועזבונם מכיל דירת מגורים , חנות וסכום כסף . האם הדרך היחידה היא להתחלק בכל נכס ל- 4? לכתבה המלאה >> הסכם חלוקת עזבון בין יורשים (18)


דירה להשקעה בבאר שבע זה פטנט ידוע. רק שהרבה מאוד אנשים יודעים לדבר על זה וחלק בלבד מזיזים את עצמם לעשות עם זה משהו. החלק שכן עשה עם זה משהו יכול לחכך ידיים בהנאה ולשמוח לאור עליית המחירים המטורפת שבאר שבע רשמה לעצמה בשנים האחרונות. דירות של 300,000₪ כבר אי אפשר למצוא שם. מה כן אפשר?… לכתבה המלאה >> באר שבע על המפה – דירות להשקעה (17)


הנחה במס רכישה מכח תקנה 11 לתקנות מס שבח מקרקעין (מס רכישה) היא הנחה במס רכישה לנכים, נפגעי פעילות איבה, ומשפחות חיילים שנפלו במערכה מכח תקנה 11 וזאת ברכישת דירה למגורי הרוכש או ברכישת נכס שישמש כעסק בו יעבוד. הזכאים להנחה זו מקבלים למעשה הנחה משמעותית מאוד… לכתבה המלאה >> פטור חלקי מכח תקנה 11 (16)


מי שמכר דירה ושילם מס שבח ע"פ הרפורמה – בחישוב של לינאריות מוטבת ( זאת אומרת , לא בטור ממס שבח ולא תשלום מס שבח מלא ) , בין יום 1/1/14 ליום 12/10/15 , והדירה שנמכרה בתקופה זו, נרכשה לפני 31/12/1993 – זכאי להחזר מס משמעותי, שיכול להגיע לעשרות אלפי ₪. על מה מדובר? לכתבה המלאה >> סוף סוף החזר מס שבח אינפלציוני! (15)


ע"פ החוק בישראל, קיימת חובה לשלם מס הכנסה , במידה ואתם משכירים דירה. האמור במאמר זה רלוונטי למשכיר שהינו אדם (או משפחה) ולא לחברה שמשכירה דירות. ישנם מספר מסלולים אפשריים לתשלום המס ו/ או לקבלת פטור/ הקלה ממס זה. המשכיר רשאי לבחור בכל אחד מהמסלולים עבור כל אחת מהדירות שברשותו ( במידה והוא משכיר מספר דירות). ישנם שלושה מסלולים… לכתבה המלאה >> תשלום מס הכנסה על דירה שמושכרת למגורים (14)


על מנת למכור את הנכס היורשים זקוקים לצו ירושה מרשם הירושות, או לצו קיום צוואה (במקרה שהמנוח השאיר אחריו צוואה). הבעיה היא שהליך קבלת צו הירושה או צו קיום הצוואה עשוי לקחת ארבעה חודשים ואף יותר, ובינתיים יש קונה. מחד, הצדדים רוצים לחתום על מסמך שיחייב אותם, מאידך, יורשי המנוח עדיין לא רשומים בטאבו / במנהל / בחברה המשכנת. אם כך כיצד ניתן לחתום על הסכם מחייב? לכתבה המלאה >> תנאי מתלה במכירת דירת ירושה (13)


לאור מס הרכישה הכבד החל במדינתנו על דירה שנייה (עד לאחרונה שיעורי המס היו 5% -6% – 7% ואילך ומאז 24/6/15, 8%) , משפחות רבות נותנות מתנות דירות… פעמים רבות מקור הנדיבות הוא רצון לחסוך במס. מהן ההשלכות על נתינת דירה במתנה לבן משפחה? האם אבא שנותן דירה במתנה לבנו בן העשרים, אשר אין בבעלותו דירה נוספת יוכל ליהנות דרכו מפטור דירה יחידה? אז זהו , שלא כל כך מהר! לכתבה המלאה >> דירה שהתקבלה במתנה (12)


אז בשעה טובה קניתם את הדירה / הבית עליו חלמתם… מהו המועד לתשלום מס הרכישה? מבחינת החוק היבש חלה חובת דיווח על העסקה (הגשת המסמכים למשרדי מיסוי מקרקעין) תוך 40 יום ממועד החתימה על החוזה, ומועד תשלום מס רכישה הינו תוך 60 יום ממועד חתימת חוזה הרכישה' ע"פ השומה העצמית שמגיש עורכ/ת הדין שמטפל/ת בעסקה.. לכתבה המלאה >> מועד תשלום מס רכישה (11)


מה יכול לעשות קונה, שרכש דירה מקבלן, ולמרות שעברו שנים רבות, הדירה לא נרשמה על שמו בטאבו?

לאחר אינסוף פרויקטים של קבלנים שבנו בנינים , נטלו מהרוכשים שכ"ט עו"ד מופקע (בין אחוז וחצי לשני אחוז פלוס מע"מ ממחיר הדירה) , והתעכבו שנים ארוכות ברישום הזכויות בטאבו, כנסת ישראל תיקנה את חוק המכר (דירות) (תיקון מס' 5 ) בשנת 2011 , ובו – סוף סוף – הושם הקץ למצב המגוחך שהיה עד אז ובו כאמור נלקח הכסף מהקונים עבור רישום והרישום לא בוצע. כיום לפי החוק , קבלן שמוכר דירה בבניין, חייב לבצע… לכתבה המלאה >> רשום זכויות בטאבו של דירה שנרכשה מקבלן (10)


אם הקונים הם בני זוג נורמטיביים, שניהם עובדים ומרוויחים משכורות סבירות עם יכולת החזר, יש להם הון עצמי של 25 אחוז משווי הנכס , והם בריאים באופן כללי, אין סיבה שלא יקבלו אשור עקרוני. הבעיה היא שיש , גם באשור עקרוני של בנק למשכנתאות, את ה- ״אותיות הקטנות״. מדובר על תנאים שהבנק כותב , שאדם שאינו בעל מקצוע, לא יוכל להבין שאלה תנאים שיתנו לבנק אחר כך ״נקודת יציאה" מהאישור העקרוני למתן ההלוואה… לכתבה המלאה >> אשור עקרוני למשכנתא (9)


האמת שדי מרשים להשתמש במילים כאלה, אבל גם חשוב להבין על מה מדובר. כל אדם שמוכר דירה מאז 1/1/14 שאינו דירתו היחידה משלם מס שבח. מס השבח מורכב ממס שבח ריאלי וממס שבח אינפלציוני. מהו מס שבח אינפלציוני? כידוע על מנת לשמור על ערך הכסף יש להצמיד את המחיר למדד. לדוגמא: אדם מוכר דירה שנקנתה בשנת 1990 בסכום של 350,000 ₪ בסכום של מיליון וחצי… לכתבה המלאה >> מה זה מס שבח אינפלציוני למען השם? (8)


האם יתכן שמוכר הדירה או הקרקע אינו האדם האמיתי? איך זה יתכן ומה ניתן לעשות כדי ש"לי זה לא יקרה"? האם העובדה שאני קונה את הדירה או המגרש על סמך הרישום בטאבו אינה מספיקה? לאחרונה ניתן פס"ד מרתק בעניין מתחזה (ת"א 44010-03-14 מאור נ' גנוש) שרצה למכור מגרש בהרצליה, שהסתבר… שהוא לא שלו!… לכתבה המלאה >> פסק דין על מתחזים בעסקאות נדל"ן (7)


יש נכסים שקל לשווק אותם ובמקרים אלה יתכן ובעל הנכס יצליח למכור את הנכס ללא תיווך, אולם ישנם נכסים מאתגרים יותר: קומה 3 בלי מעלית, נכס מול בי"ס, זוג שמתגרש וכו' או לעיתים, תקופות פחות קלות שבהן יש להיעזר במתווך אם אכן רוצים שתהיה עסקה… לכתבה המלאה >> מתווך זכה בכפל תשלום – חתימה על חוזה בלעדיות (6)


מה קורה כשמוכרים דירה (או חלק מדירה) שהתקבלה בירושה? כולם רוצים כמובן לקבל פטור.. אבל לא תמיד זה אפשרי. התנאים לקבלת פטור במכירת דירת ירושה, ע"פ סעיף 49 ב(5 ) לחוק, הינם מצטברים (כל התנאים האמורים להלן)… לכתבה המלאה >> קבלת פטור ממס לדירה שהתקבלה בירושה (5)


מכירת דירה הנה צעד משמעותי ומורכב הכרוך בסכומי כסף גבוהים, ובלא מעט סיכונים. על כן, חשוב לבצעו בעזרת ליווי מקצועי הולם. ההליך דורש הכנות שונות לרבות הערכת שווי הנכס בשוק, שיפוץ הדירה, פרסום דבר מכירתה, ניהול מו"מ ועריכת חוזה מכירה. בתוך כך, בעת עריכת חוזה מכירת דירה, תשלומים מהווים היבט מרכזי שיש לתת עליו את הדעת… לכתבה המלאה >> חוזה מכירת דירה תשלומים (4)


מיקום- בבחירת הדירה יש לבדוק תחילה את הסביבה. חשוב לבדוק האם מתוכנן לקום מפעל או כביש מעבר לכביש?אולי הקמת בית ספר? לבדיקת פרטים אלה יש לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובניה בעיר… לכתבה המלאה >> המדריך המלא לרכישת דירה מקבלן (3)


לאחר אינספור דירות ובתים, הגעתם לנכס שנראה לכם בדיוק בשבילכם, ואתם חוששים שמישהו אחר יחטוף לכם אותו.. גם המוכר רוצה להיות בטוח ברצינות כוונותיו של הקונה.. ושני הצדדים הלהוטים לעיסקה – כל אחד מסיבותיו, רוצים זכרון דברים קטן ונחמד.. למה לא? לכתבה המלאה >> זכרון דברים (2)


לפני שאתם קונים דירה או נכס נדל"ן כלשהו, אחת הבדיקות החיוניות היא בירור מהו טיב הזכויות של הנכס – האם הנכס רשום במרשם המקרקעין (טאבו)? האם הנכס רשום במינהל מקרקעי ישראל ? או בחברה משכנת? ומי בעל הזכויות בנכס? מהו טיב הזכויות? האם מדובר בזכויות בעלות או זכויות חכירה?.. לכתבה המלאה >> נסח טאבו (1)


הבהרה משפטית: תוכן האתר מובא לאינפורמציה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי הניתן ע"י עורכי דין ו/או תחליף לו. הסתמכות עליו באחריות המשתמש בלבד. אין בשימוש באתר ליצור יחסי עו"ד-לקוח.

כל הזכויות שמורות © gadishlaw@gmail.com | עו"ד נדל"ן מקרקעין ליאורה גדיש, משרד עורכי דין נוטריון.